Nikah için gerekli hukuksal işlemler
Yayınlanan tarafından dugundavet içinde Nikah · Perşembe 18 Şub 2021
Beraberliklerini evlilik ile taçlandırmak isteyen her çiftin ilk halletmesi gereken yasal zorunluluk resmi nikah aktidir. Evlilik hazırlıkları yapan çiftleri bekleyen hukuki süreç, nikah dairesine gitmeden önce hazırlamanız gerekli belgeler ve bürokratik işlemleri sizin için inceledik. Öncelikle ilk sorulması gereken soru, evlilik için gerekl şartlar nelerdir? olmalı.Burdan başlayalım.
Evlilik için gereken şartlar nelerdir?
Medeni kanuna göre, erkek ve kadın 17 yaşını doldurmadıkça evlenemez. Ancak hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple 16 yaşını doldurmuş erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir.
17 yaşını dolduran kadın ve erkeklerin evlenmeleri anne, baba veya vasisinin izniyle gerçekleşir. Söz konusu durumdaki kişilerin, anne, baba ya da vasisi, evlenecek şahısların nüfus cüzdanlarının asılları ve birer adet fotokopisi ile birer adet fotoğraf getireceklerdir (Nüfus cüzdanlarının alındığı tarih 10 yılı aşmamış olması gerekir). Müracaata gelmeyenler noterden muvafakat vereceklerdir.
Eşi ölen veya boşanan kadın 300 gün beklemek zorundadır. Evlenmek için iddet müddetinin (Boşanma veya kocasının ölmesinden ötürü yeniden evlenecek olan kadının beklemesi gereken süre) aile mahkemesinden kaldırılacak, karar nikâh memurluğuna getirilecektir.
Boşanan çiftler tekrar birbirleri ile evlenmek isterlerse bu süre göz önüne alınmaz, mahkeme bu süreyi kaldırır.
Nikah için gerekli hukuksal İşlemler
Evlilik hazırlıkları yapan çiftleri oldukça detaylı bir hukuki süreç bekliyor. Nikah için gerekli hukuksal işlemler, tahmin edebileceğiniz gibi birçok farklı resmi belgenin toparlanması ve gerekli yerlere ulaştırılmasını içeriyor. Ancak zamanınızı boşa harcamamak ve son dakika aksaklıkları yaşamamak için, evlilik hazırlıkları yapan çiftlere bu belgeleri önceden hazırlamalarını öneriyoruz.
işte evlilik öncesi sizi bekleyen hukuki süreç ve bu süreç içerisinde toparlamanız gereken belgeler.
-Öncelikle evlenecek kişilerce imzalanmış 4 nüsha “Evlenme Beyannamesi” hazırlanmalı ve beyannamelerden sadece 1 nüshasına fotoğraf yapıştırılmalıdır. Diğer 3 adet evlilik beyannamesi fotoğrafsız olarak hazırlanmalıdır.
-Fotoğraflı ikamet ve nüfus cüzdanı suretleri ile beyannameler, evlenecek çiftlerin bağlı bulundukları mahalle muhtarlıklarınca doldurulup tasdik edilmelidir.
-Çiftlerden her biri için 7 adet vesikalık fotoğraf istendiğinden son altı ay içerisinde çekilmiş vesikalık fotoğraflar hazır edilmelidir.(fotokopi kabul edilmiyor)
-Çiftler başvurularında resmi nüfus cüzdanlarını ve fotokopilerini (resimsiz nüfus cüzdanı kabul edilmemektedir) yanlarında bulundurmalıdır. Eğer evlenecek çiftlerden biri yabancı uyruklu ise pasaportlarının yanı sıra, kendi konsolosluklarının ya da bulunduğu ülkenin vatandaşı ise yerel makamlarının düzenleyecekleri onaylı doğum belgesi istenmektedir.
-Çiftler kayıtlı oldukları Nüfus Müdürlüklerinden en son medeni hallerini belirten nüfus kayıt örneği almalıdırlar.
-Yabancı uyruklu olan erkek veya kadın, bağlı bulunduğu konsolosluktan, bekar olduğuna dair Türkçe bekarlık belgesi alacaktır. Bu belgeyi Türk Dış işleri Bakanlığı’na tasdik ettirecektir. Daha sonra bu belgenin 3 adet fotokopisi arkalı önlü çekilecektir.
Bayanın evleneceği erkek yabancı uyruklu ise bayan erkeğin vatandaşlığına geçip geçmeyeceğine dair 5 nüsha dilekçe yazacaktır.
-Evlenecek çiftlerin mutluluğu,doğacak çoçuklarının sağlıklı olması için hbsag (bulaşıcı sarılık), antihiv (aids) kan ve kan gurubu testlerini yaptırarak sonuçlarının getirilmesi tavsiye edilir.
-Uluslararası Evlenme Cüzdanı, Evlendirme Müdürlüğünden belirli bir bedel karşılığında temin edilmektedir. Bu işlem için de ayrıca 3 adet fotoğraf Müdürlüğe getirilecektir.
Evlilik Beyannamesini doldururken dikkat edilmesi gerekenler:
-Evlenme Beyannamesi’ nin bütün bölümleri okunaklı kitap harfleri ve dolma kalemle veya bilgisayar/daktilo ile doldurulmuş olmalıdır.
-Beyannamelerdeki medeni hal kısmı, “bekar, dul ya da boşanmış” seklinde açık olarak yazılmalıdır.
-Doğum tarihleri gün, ay ve yıl olarak tam yazılacaktır.
-Ad ve soyadları kendi hanelerine ayrı ayrı, yazılacaktır; birden fazla ismi olanlar isimlerini kısaltmadan nüfus cüzdanlarındakinin aynısı olacak şekilde yazacaklardır.
-Nüfus cüzdanlarının numara ve TC seri numaraları mutlaka yazılmalıdır.
-Nikah dairesinde evlenebileceğiniz gibi, düğün organizasyonunuz için Nikah memurunu ücret karşılığı dışarıya da çıkarabilirsiniz.Ücretler ilçeden ilçeye değişiklik göstersede, nikah dairesinden makbuz almayı ihmal etmeyin.
-Resmi nikahı kaçıran misafirler için düğün günü yapılan fake (sahte) nikah espri amaçlı ise herhangi bir cezai müeyyidesi bulunmuyor.Ancak aldatma amaçlı yapılan işlemler sahtekarlığa girmekte ve suç teşkil etmektedir.
Mutluluklar...