Sahte (fake) nikah
Yayınlanan tarafından dugundavet içinde Nikah · Pazartesi 19 Nis 2021
İyi günde, kötü günde, hastalıkta ve sağlıkta ile başlayan cümle, ömür boyu eş olarak kabul ediyormusunuz? diyerek biter. Resmi nikah törenlerinde duymaya alıştığımız bu soru cümlesini artık gayrı resmi, sahte (fake) nikah törenlerinde de duymaya başladık. Temsili nikah memurları tarafından kıyılan sahte nikah merasimlerinin popüler olmasının pek çok sebebi var. Bu konuyu mercek altına almak istedik. Kafanızdaki soru işaretleri dağılsın, merak ettiğiniz konulara açıklık gelsin.
Temsili (sahte) nikah nedir?
Temsili nikah, daha önce resmi olarak gerçekleşmiş ve belgelenmiş olan nikah akdinin esprili, tiyatral olarak tekrar edilmesine denir.
Neden sahte nikah töreni tercih ediliyor?
Bunun bir çok sebebi var. Sahte nikah töreni tercihi, günümüz şartlarında çalışan, okuyan, şehir yada ülke dışında yaşayan, hastalık vb. sebeplerle nikah dairelerinde yapılan törene katılamayanlar için bulunmaz bir fırsat. Düşünsenize hayatınızda ilk defa yaşayacağınız bu mutlu anınıza tüm sevdiklerinizin tanık olmasını, birlikte güzel pozlar vermeyi hayal ediyorsunuz, fakat bazen ve çoğunlukla planladıklarınızın hepsi bir arada olamayabiliyor. Bu durumda devreye temsili nikah merasimi giriyor. Üstelik içinde bulunduğumuz pandemi döneminde 3-5 kişi ile yapılan nikah törenlerini tekrarlamak sizce de mantıklı değil mi? Yada yurt dışında arkadaş ve aile ortamında butik bir nikah töreni ile evlendiğinizi düşünün, yurda döndüğünüzde tüm sevdiklerinizin önünde "evet" demek" den daha güzel ne olabilir. Nikahı ayrı, düğün organizasyonunu ayrı planlayabilirsiniz de... Nikah heyecanını daha önce yaşadığınız için ikincisinde daha rahat olacaksınız, nikah memuru yetişecek mi stresi yok, nikah saatini kendinize göre ayarlama lüksü var...İşte size fake nikah yapmanız için binbir türlü sebep, siz yeterki yapmak isteyin...
Sahte (fake) nikah yasak mı?
Sahte nikah yasak değil ancak yasal da değil. Resmi nikahtan sonra yapıldıktan sonra kimse size "bu işlem yasa dışı, suç işliyorsunuz" diyemez. Ancak, resmi nikah süsü verilmiş sahte nikahlar yasal değil dolayısıyla sahtekarlığa girmektedir.
Düğün gerçek, nikah memuru sahte
Nikah akti yapılmış, resmi olarak evlenmiş çiftlerin temsili nikah töreni yapmalarında yasal olarak hiç bir sakınca yoktur. Temsili bir nikah memuru kiralayarak yada esprili, ağzı laf yapan bir arkadaşınızı kullanarak, bu anı resmi nikahtan daha çok hatırlanır kılabilirsiniz. Öncelikle temsili nikah memurunun görüntüsüne önem verin. Yani tam bir memur yada memure gibi giyinmeli. Burada can alıcı nokta, resmi nikah memurlarının giydiği cübbe. Eğer fake bir nikah memuru ile çalışacaksanız zaten bu kıyafet kendisinde vardır. Ancak bir arkadaşınız bu işi üstlenecekse, bu cübbeyi edinmesinde fayda var. Nikah masasında görmeye alıştığımız çiftin fotoğraflarının da olduğu büyükçe bir defter, bu nikahı gerçeğine bir adım daha yaklaştırır.
Nikahın temsili olduğunu davetlilere söylemek gerekir mi?
Hayır. Bu mizansenin büyüsünü bozar. Temsili nikah memurunun yapacağı esprili konuşma, zaten bu işlemin konuklar tarafından resmi olmadığı, sahte (fake) nikah olduğunu kanısını uyandıracaktır.
Nikah memuru konuşması
Baştada söylediğimiz gibi, İyi günde, kötü günde, hastalıkta ve sağlıkta ile başlayan cümle, ömür boyu eş olarak kabul ediyormusunuz? şeklinde bittikten sonra, bu cümlenin önünü doldurmak tamamen espri gücünüze kalmış. Evlenecek çifti iyi tanıyan bir kişi yada kişiler tarafından, onların komik özelliklerini, evliliğin esprili yanlarını düşünerek kaleme alınacak bir metin, davetililer tarafından bol tebessümle karşılanacaktır.