Yurt dışında evlenmek

İçeriğe git

Yurt dışında evlenmek

Dugundavet.com
Yayınlanan tarafından dugundavet içinde Nikah · Pazar 11 Nis 2021
Türkiye’de düğün yapmak yerine, “yurtdışında evlenmek” fikri son yıllarda evlilik hazırlıkları yapan çiftler arasında çok popüler.

İster Türkiye’de ki düğün hazırlıklarından kaçmak deyin, ister nikah ve balayını bir arada kutlamak… Yurt dışında evlenmek belki de düşündüğünüz kadar zor değil…
Yurtdışında Konsoloslukta yapılan sade bir nikah töreni ve sonrasında balayı maliyeti, belki de Türkiye’de yapılan ortalama bir düğün organizasyonundan daha ucuza gelmekte.
Sadece Türkiye’den yurt dışına nikah için gidenler değil, yurt dışından Türkiye’yi evlilik ve balayı için seçenler sayesinde “evlilik turizmi” gibi bir sektör oluştu. Sadece Dünya’da değil, Türkiye’de de Otellerin bir çoğu yabancı çiftlere özel, düğün ve balayı paketleri sunmaktalar. Üstelik seçeceğiniz lokasyona ve mevsime göre eşsiz güzellikte turistik yerlerin aşkınıza şahitlik etmesi de cabası.
Peki, nasıl olacak bu yurtdışında evlenmek olayı, prosedürleri nedir, hangi belgeler gerekmektedir, yurtdışında yapılan evlilik, Türkiye’de geçerli mi?
Bu ve bunun gibi aklınıza takılan soruları sizin için cevapladık. Yurt dışında evlilik organizasyonunuzu kendiniz yapabileceğiniz gibi, uluslar arası evlilik organizasyonları yapan bir firma ile de çalışabileceğinizi unutmayın.. Başlayalım;

Türkiye’de yaşayanlar yurtdışında evlenebilir mi?

Evet, Türkiye’de yaşayan TC vatandaşlarının, yurt dışında bulunan Başkonsolosluklarımızda veya Büyükelçiliklerimizin “konsolosluk” şubelerinde evlenmeleri mümkündür.
Ancak önemli ve unutulmaması gereken nokta, Türkiye’de Nüfus Müdürlüklerinden alınacak olan “Evlenme Ehliyet Belgesi” nin altına “yurtdışında evlenilecek” notunun düşülmesidir.
Diğer istenen belgeler ile birlikte hangi ülkede nikah kıyılıp, evlilik yapılacak ise o ülkede bulunan temsilciliklerimizden randevu alınmalıdır.

Yurtdışında evlenmek için gerekli belgeler nelerdir?

Yurtdışında evlenmeyi planlayan Türk vatandaşları, Türkiye’de ki Nüfus Müdürlüklerinden “Evlenme Ehliyet Belgesi” almalı ve bu belgenin altına “yurtdışında evlenilecek” notunu yazdırmalıdırlar.Ayrıca;

*Eşlerin Türkiye’de bir sağlık kurumundan, evlenmeye engel teşkil edecek bir hastalıklarının olmadığına dair sağlık raporu,
*İkametgah belgeleri
*Nüfus cüzdanları
*Pasaportları
*3’er adet vesikalık fotoğraf ( son 6 ay içinde çekilmiş olmalı )
*Vukuatlı nüfus kayıt örnekleri
*Nikah şahitlerinin ( Türk vatandaşı olmaları zorunlu) kimlik fotokopileri
*Yurt dışında yapılan nikah maliyeti ise;
Harç ücreti; Ülkeden ülkeye değişsede, nikah işlemleri için 20 €, posta işlemleri içinde 5 € ücret talep edilmektedir.

*Kadın daha önceden evlenip boşanmışsa, boşanmanın kesinleşme tarihinden itibaren 300 gün dolmadan evlenme akdi yapılmak isteniyorsa, yetkili Türk mahkemesince verilmiş iddet müddetinin (300 günlük bekleme süresi) kaldırıldığına ilişkin mahkeme kararı

*Bir önceki evliliği iptal olan varsa, evliliğin iptaline ilişkin yetkili Türk mahkemesinin verdiği karar belgesi,

*Bir önceki evliliği eşinin ölümüyle sona eren varsa, ölen eşin ölüm belgesinin bir örneği,

*Yurtdışında yaşayanlar için, Yabancı yerel makamlardan alınacak medeni durum belgesi.

konsoloslukta nikah


Çifte vatandaşlığa sahip olan biri yurt dışında bir Türk ile evlenebilir mi?

Hem Türk vatandaşı, hem diğer ülke vatandaşı iseniz, yurt dışında evlenme işlemlerinizi, Türk makamları tarafından yapamazsınız. Bu işlemi ancak yabancı ülke makamları gerçekleştirebilir.

Hangi ülkelerde Türk Konsoloslukları Nikah işlemini yapamamaktadır?
Yurt dışında evlenmek kolay dedik ama bazı ülkelerin yasaları gereği Türkiye Konsolosluğu nikah işlemini gerçekleştirememektedir. Türk makamlarına nikah yapma yetkisi vermeyen ülkelerin listesi;
Arjantin, Avusturya, Avustralya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, İngiltere, İrlanda Cumhuriyeti, İsviçre, Kanada, Şili, Yeni Zelanda. Bu ülkeler, yasaları gereği her iki taraf Türk vatandaşı olsa bile, konsolosluklarımıza bu yetkiyi vermemektedir.

Yurtdışında nikah randevusu nasıl alınır?
Yurt dışında evlenmek isteyen çiftler, nikahın yapılacağı ülkedeki Türkiye Dış Temsilciliğine gelerek beyan formunu birlikte doldurup, şahsen başvururlar. Yurt dışında evlenecek ancak şahsen başvuru yapamayacak kişi, özel bir vekaletname ile bir başkasına bu yetkiyi verebilir. Ancak vekiller aracılığı ile evlilik olmaz , verilen randevu saatinde, 2 şahit ile birlikte, evlenecek çift hazır olmalıdır. Nikah işlemlerinin ardından çiftlere “Uluslar arası Aile Cüzdanı” verilir.

Nikah randevusu almak uzun sürer mi?
Yurtdışında evlilik için başvurunuzu yaptıktan sonra nikah tarihi almak o kadar da uzun sürmez. Dijital veri bağlantısı Konsolosluklarla Türkiye arasında geçecek olan evrak dolaşımını hızlandırır. Dijital veri bağlantısı olmayan bölgelerde bile bu süre maksimum 2 gündür.

Yurt dışında evlilik için nikah işlemleri sadece Türk konsolosluklarında mı yapılır?
Almanya gibi bazı ülkelerde iki Türk vatandaşı evlilik işlemleri için Alman makamlarına başvurabilirler ve nikahları bu makamlar tarafından kıyılabilir.
Yurt dışında hangi ülkede evlenecekseniz, bu durumu ilgili ülke makamlarına sorunuz. İlgili ülke yerel makamlarınca yapılan nikah aktinin, 1 ay içinde Türk Konsolosluğu yada Türkiye’deki Nüfus Müdürlüğüne tescil ettirilmesi zorunludur.

Yabancı uyruklu biri ile yabancı ülkede yapılan evliliğin Türkiye’de tescili için gerekli işlem ve belgeler nelerdir?
Yabancı uyruklu kişi ile yabancı bir ülkede yapılan evliliğin tescili için, nikahın yapıldığı ülkedeki Türk Konsolosluğuna “evlilik bildiriminde” bulunulması gereklidir. Bu bildirim sırasında şu belgeler gereklidir.
Yabancı uyruklu eşin uluslar arası doğum belgesi

Uluslar arası evlenme belgesinin aslı

Eşlerin nüfus cüzdanlarının asılları,

Son 6 ay içinde çekilmiş 2 adet renkli vesikalık fotoğraf

Sağlık raporu

Yurt dışında evlilik için doldurmanız gereken “Dış Temsilcilikte Evlenme Talep Formu” nu  tıklayarak indirebilirsiniz.


0552 420 55 35


Dugundavet.com
Copyright 2024 © Dugundavet.com
mail at
İçeriğe dön