Kına gecesi organizasyonu

İçeriğe git

Kına gecesi organizasyonu

Dugundavet.com
Yayınlanan tarafından dugundavet içinde kına gecesi · Cuma 25 Ara 2020
Hüznün ve mutluluğun bir arada yaşandığı geleneksel kına gecesi organizasyonu, düğünden bir gün önce (ama biz düğünden en az iki-üç gün önce yapmanızı öneriyoruz!) kız evinde  yapılır. Son yıllarda ayrı bir organizasyon olan kına geceleri, evlerden çıkıp, tekne, hamam, gece klübü gibi organizasyon mekanlarına taşınmaya başlandı.
Kına organizasyonu mekanı olarak, Otel, tekne, restaurant, düğün salonu gibi mekanları tercih edebileceğiniz gibi, “hamamda kına” da hiç fena fikir değil.
Kına gecesini yemekli bir organizasyon olarak yapabileceğiniz gibi, misafirlere, kuruyemiş, atıştırmalık aparatifler ve içecek ikram ederek de yapabilirsiniz.

Kına töreni nasıl yapılır?

Kına gecesi organizasyonu yörelere göre farklılık gösterebilir. Edirne de yapılan kına töreni ile Kars ilimizde yapılan kına törenleri birbirinden farklıdır. Temel olarak benzerlikler vardır, kına töreninin nasıl yapıldığına gelirsek; şu sıra ile ilerlenir.
Kınanın yakılacağı gün kız evine bayrak asılır. Bayrağın asılması düğünün başladığı anlamına gelir. Kınaya çok yakın arkadaşlar ve akrabalar davet edilir.
Kına yakılana kadar hareketli müzikler eşliğinde oyunlar oynanır. Gelin önce şık bir tuvalet giyer, ancak kınanın yakılmasından önce üzerini değiştirerek bindallıda denilen, kadifeden yere kadar uzanan kaftan türünde bir giysi giyer.

kına gecesi

Kına yakılmadan önce gelin ve damadın oturması için salonun ortasına birer sandalye konulur. Gelinin başına kırmızı bir örtü örtülür. Kınayı erkek tarafı alır. Erkek tarafının getirdiği bu kına karıştırılır ve mumlarla süslü bir tepsi hazırlanır. Genç kızların ellerine birer mum verilir. Önce elinde kına tepsisiyle genç bir hanım arkasından gelin onun arkasından da ellerinde mumlar olan genç kızlar türkü (yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar) söyleyerek boş sandalyelerin etrafında dönerler. Daha sonra gelin ve damat sandalyeye oturur. Bu sırada içli türküler söylenmeye devam edilir, burada amaç gelini ağlatmaktır.
Kına gecesi organizasyonlarında gelinin eline kına yakılırken, “gelin elini açmıyor” denir ve bunun üzerine erkek tarafı gelinin avucuna altın koyar, gelin elini açar, kına yakılır, ellerine tülbent bağlanıp eldivenler geçirilir. Erkeğe de aynı şekilde kına yakılıp eldiven geçirilir. Daha sonra gelinin başındaki kırmızı örtü açılır ve kına misafirlere dağıtılır. Bu seremoniden sonra kına gecesi organizasyonunda eğlence kaldığı yerden devam eder.

"Unutmayın gelinin evlenmemiş bekar bir arkadaşı kimseye fark ettirmeden kırmızı kına örtüsünü gelinin başından alırsa, onun da kısa sürede evleneceğine inanılır"

Kına hediyeleri

Kına gecelerinin olmazsa olmaz hediyeleri, kuruyemiş ve kınadır. Kına gecesinden hatıra niteliğindeki bu hediyelerinizi farklı sunumlar ile kendinize özel kılabilirsiniz. Kına gecenize gelen konuklarınıza mum, ayna, sabun gibi objeler de hediye edebilirsiniz. Kına hediyelerinizi girişte, konuklarınızın görebileceği bir yere koyabileceğiniz gibi, önceden masalarına da bırakabilirsiniz.



0552 420 55 35


Dugundavet.com
Copyright 2024 © Dugundavet.com
mail at
İçeriğe dön